Stäng inte skolorna

Att stänga grundskolor och förskolor är ingen bra idé.

Att stänga skolorna vore en katastrof för väldigt många elever. Jag har elever vars enda trygga punkt är skolan. När det är oroligt hemma, när det inte finns mat i skafferiet, kylen och frysen, när man inte har eget rum och flera syskon måste dela, när det inte finns en dator eller internetuppkoppling, när det inte finns en trygg vuxen, då är skolan den enda trygga platsen för en ungdom.

Jag har elever som är sjukanmälda men som ändå kommer till skolan för att de vill äta eftersom det inte finns någon mat hemma, men är man sjukanmäld så är man inte välkommen till skolan.

Stänger vi skolorna kommer vi få konsekvenser i samhället som blir så långtgående att det kommer ta lång tid att reparera.

Alla barn har inte möjlighet att plugga på distans eller kan ta ansvar för att göra det utanför skolan. Vad händer med dessa elever?

Vi kommer få ännu fler elever som inte har behörighet att söka in till gymnasiet. Och vi alla vet att går man inte på gymnasiet i dag så är sannolikheten att man hamnar på en brottslig bana rätt stor.

När ska eleverna ta igen den missade undervisningstiden som de förlorar för det är inte samma sak för en grundskoleelev att ha klassrumsundervisning med behöriga lärare som att få distansundervisning (eller på vår skola handlar det inte ens om distansundervisning utan mer om självstudier hemma)?

Vi lärare kommer kräva mer än 200% mer i lön om vi ska jobba på vårt inarbetade sommarlov och det vill kommunerna inte betala. Vi har ett lov som närmar sig, påsklovet, men om skolan skulle stängas ner så är påsklovet inte ens aktuellt att fungera som ett studielov.

Jag förstår elevers och föräldrars oro inför den kris vi står i och kommer stå i ett bra tag framöver men som flera forskare påstår, det är inte grundskoleelever som är bärare av coronaviruset.

Skolan behövs mer än någonsin just nu!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *