Att inte behöva skämmas

Abort.

Ett ämne som kan diskuteras i evigheter. Mot eller för, skadligt eller ej, mord eller inte mord.

Jag är absolut för fri abort i Sverige och jag tycker inte man ska ändra några gränser i dagsläget. Det är alla kvinnors rättigheter att få göra en säker professionell abort.

Att göra en abort borde inte vara tabu, för varför ska man skämmas över ett val man gör i livet? Varför ska man skämmas över att ta ett modigt beslut? Varför ska man skämmas för att vara ansvarsfull?

Ansvarsfull kan man vara i olika grad anser jag. Att göra en abort kan vara ett ansvarsfullt beslut.

Jag gjorde en abort för flera år sedan efter att vi fick reda på att fostret knappt skulle vara livsdugligt när det föddes.

Jag var helt säke att abort var det rätta, och är fortfarande helt övertygad om att det var det rätta att göra.

Jag var aldrig orolig för ingreppen innan. Eftersom jag var i vecka 14 + några dagar så var det en rätt sen abort, vilket gjorde att den skulle ske genom 2 steg. Först en medicinsk abort för att sedan skrapas.

Jag gjorde min abort på SÖS. Helt underbar personal som kändes varm och omhändertagande, inte alls dömande.

Något gick snett under min abort, efter att fostret fötts fram började jag störtblöda. Jag förlorade flera liter blod och jag förlorade medvetandet. Jag skickades omedelbart ner till OP för att göra skrapningen. Efteråt mådde jag inte så bra. De kollade mina blodvärden och bestämde att jag skulle få en blodtransfusion. 4 påsar fick jag.

Trots den traumatiska upplevelsen är jag glad för att jag tog beslutet och genomförde aborten. Beslutet som enbart var mitt! Ingen ifrågasatte mitt beslut. Min dåvarande sambo var väl inte en helt ok partner för han ville inte följa med till sjukhuset trots att han fick. Han sa varken bu eller bä när jag bestämt sa att jag ville göra en abort.

Så här i efterhand kan jag även känna sorg. Att göra en abort är en grej, beroende på vem man är kan det vara en stor grej eller en mindre grej. För mig blev den stor och något som jag inte riktigt fick bearbeta efteråt. Vi hade ju trots allt glatt oss åt graviditeten som fick avbrytas rätt abrupt.

Att besluta om att göra abort kan vara lätt och svårt men oavsett behöver man stöd. I såna utlämnande situationer vill man inte känna sig ensam.

Kontentan av det hela är, fri abort är bra och kvinnors rättigheter. Aborter är inte alltid lätt och det är ett beslut som ska respekteras av samtliga du möter inom vården. Använd preventivmedel för att förhindra ofrivillig graviditet, blir du ändå ofrivilligt gravid ska du inte skämmas för det.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *