Sommarlov och betyg

Det är drygt en månad kvar innan vi lärare går på sommarlov. Orättvist kan vissa tycka men många förstår inte att den tid som vårt sommarlov är har vi jobbat in under terminen. När vanlig arbetstid är 40h/veckan, utan övertid, så jobbar vi 45 h/veckan plus en hel del övertid som kanske inte ens är betald för den är inte beordrad.

Jag kan bli förbannad när folk säger att “men guuud vilket slackigt jobb ni har”.

Nej, det har vi inte! Lärare är ett utav de tuffaste och mest krävande jobb man kan ha i dagens samhälle.

Inte bara ska vi vara lärare utan det krävs utav oss att också agera:

psykolog

kurator

extraförälder

medlare

socialarbetare

väktare

telefonterapeut

arkivare

teknikssupport

tekniker

You name it!

Dessutom får vi utstå svordomar och fysiskt jobbiga situationer, dagligen. På andra jobba tror inte jag att man behöver höra, orden, Hora, Fitta, Bög, Knulla din mamma, På gud, Bögjävel m.m, och detta är varenda timme i klassrummet och i korridorerna.

Med tanke på alla roller och allt vi gör i skolan som lärare så kan jag bli så otroligt frustrerad när sen föräldrar och elever har mage och klaga på betygssättning. Just betygssättning verkar föräldrar (som inte är lärare) vara experter på. Deras barn är minsann värda A i ALLA ämnen utifrån deras lekmannamässiga bedömning. Detta utifrån vad deras barn säger, utan besök i klassrummen, utan att förstå skollagen och dessa läroplaner, utan att ha pluggat detta i flera års tid. Bara för att just ditt barn sköter sig hemma och pluggar 5 timmar per dag är det inte säkert att hen uppnår kunskapskraven för A. Det kanske bara blir ett E och visst, det svider, men så kan det vara.

Lägg inte hela ansvaret på skolan, som förälder är man så otroligt viktig hemma. Att ta sig tid att sitta med sina barn och plugga. Sätta sig in i kunskapskraven. Be läraren att visa på matriser i samtliga ämnen.

Så att man faktiskt kan komma med kött på benen när man som förälder tycker att ens barn “förtjänar” ett högre betyg.

Föräldrar idag måste respektera lärarna och hur vi betygsätter eleverna. Vi ger aldrig elever ett lägre betyg för att jävlas. Vi betygsätter inte hur ett barn uppför sig i klassrummet. En elev skulle kunna kalla mig hora flera gånger per dag och hen skulle ändå kunna få ett A i mina ämnen.

Sen finns det absolut lärare som är inkompetenta som nog inte borde vara lärare eller ansvara för betygssättning men dessa är få idag. Skolledare är bra på att hitta dessa och ge dem, antingen fortbildning eller be dem sluta.

Men, snart är det sommarlov och jag kan koppla bort allt vad betyg och bedömning är för 1,5 månad i alla fall sen är det bara att sätta igång igen i augusti.

Allt gott!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *