När ska det räknas som misshandel?

I två tidigare förhållanden har jag utsatts för, jag vill inte säga misshandel för det känns för grovt, men fysisk och verbala kränkningar. Många skulle säkert säga att oavsett är det misshandel men det fanns ingen systematik eller regelbundenhet i det.

Jag har blivit kallad Hora, Fitta, Bitch.

Jag har fått en mobiltelefon , en varm hamburgare, ett smyckeskrin slängd på mig.

Jag har blivit nypt, slagen med knytnäve samt sparkad på mellan benen.

Det finns inga ursäkter för dessa handlingar, jag sa ifrån och blev tvärförbannad. Jag accepterade det inte men jag stannade i relationerna.

I båda relationerna fick jag en massa ursäkter, dock dög ingen i mina ögon, men jag sa “jag förlåter dig inte men jag går vidare och så glömmer vi det som hände”

Jag visste hela tiden att det aldrig var mitt fel, jag visste hela tiden att han gjorde fel.

Det var ibland någon som frågade varför jag hade blåmärken på överarmarna och jag sa helt ärligt att det var min pojkvän som tränat slag och nypt mig. Jag skämdes inte, utan jag outade pojkvännerna som istället fick skämmas.

Båda förhållandena varade flera år och varje grej som hände skedde med långa perioder emellan och endast en gång därför blev det inte så att jag lämnade omedelbart, utan det dröjde flera år.

Jag är inget kvinnomisshandelsoffer, inte i min mening. Jag visste mitt eget värde, jag visste att det aldrig var mitt fel, jag läxade upp dem efterråt så att de skämdes och bad om ursäkt, jag outade dem för vänner och lärare.

Jag vill inte bagatellisera kvinnomisshandel, för ingen kvinna i hela världen är värd det men jag tycker att det är svårt att dra en gräns för vad som räknas som misshandel eller inte. Finns det en gradskala? Vad står det i lagtext?

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *